ROCK ME BABY, B. B. King

B. B. King. Singel 1964: Kent 393.

Producerad av Jules Bihari; skriven av B. B. King och Joe Josea.

Om det inte vore för det faktum att Riley Ben King kom från Indianola, Mississippi, så skulle han mycket väl kunna utgöra ytterligare ett i raden av argument för Memphis betydelse som bluesens och rockmusikens huvudstad. Men oaktat hans ursprung så förknippar vi ändå B. B. King med Memphis, för i likhet med så många andra musiker, plantageägare, skivproducenter och lycksökare i den amerikanska södern drogs han under efterkrigstiden dit som vore staden en naturkraft. Det var där han grundlade sitt rykte; under Palace Theaters amatörkvällar på Beale Street och som discjockey på WDIA, den första amerikanska radiostationen där svarta spelade svart musik för sina egna (”The Mother Station of the Negroes”). Resten är den historia som bland mycket annat ledde fram till 2004 års Polarpris.

Vad ”Rock Me Baby” handlar om?  Det är bara att lyssna till texten: ”Rock me baby, honey rock me all night long / I want you to rock me baby, like my back ain’t got no bone”. Eller läs vad Håkan Lahger skrev i tidningen Schlager för snart 25 år sedan: “Glöm aldrig bort vad rock’n’roll ursprungligen betyder. Det är negerslang för ett riktigt råknull.” Men anstötligt språkbruk är överflödigt om man spelar skivan. De fruktlösa försöken att värja sig mot dess envetna rytm, som inte viker en tum och som håller ut till slutet, röjer nämligen alla tvivel om innehållet ur vägen.

Publicerat i kategorin LÅTLISTAN. Bokmärk permalänk.