Digitaliserat damm från Atlanta

Atlantabolaget Dust-To-Digital fångar min uppmärksamhet och vägrar släppa taget med boken ”… i listen to the wind that obliterates my traces – Music in vernacular photographs 1880-1955” av Steve Roden. Är man mottaglig för sepiatonade fotografier och deras speciella magi lär man uppskatta detta poetiska tilltag. Boken reproducerar gamla ljud- eller musikrelaterade fotografier med människor som spelar, lyssnar eller fångas av musik. På två CD-skivor finns sång, musik eller ljudeffekter. Särskilt fascinerande är några anonyma hemmainspelningar – inte för sitt ringa musikaliska värde utan dess förmåga att flytta oss tillbaka och känna en smula nyfikenhet. Uppslukad av entusiasm beställer jag den praktfulla ”Goodbye, Babylon”, Dust-To-Digitals första utgåva från 2003 – en box i väldoftande cederträ innehållande 6 CD-skivor med tidig gospelmusik och predikningar, en 100-sidig bok med alla texter och tillämpliga bibelcitat och… sex tussar råbomull! Jag köper även boken ”Take Me To the Water – Immersion Baptism In Vintage Music And Photography 1890-1950” och medföljande CD. Boken innehåller en text av Jim Linderman som slår an en ton hos mig:

”Record collectors and photograph collectors share many traits. Both flip through racks and boxes, both seek to preserve things of our past which have been relegated and both have personal, private drives which get them out of bed early on the right days.”

Sådant måste man bara gå ned på knä inför.

Publicerat i kategorin Noterat. Bokmärk permalänk.